ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ.......

ΣΚΕΨΟΥ ΡΕ !!! ΤΙ ΖΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ;;;

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΜΗΝ ΤΡΑΒΑΤΕ ΤΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ !


Μην τραβάτε τη σκηνή στα άκρα!

Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι δικαίωμα

Ο άνθρωπος πάντα θεωρούσε αναφαίρετο δικαίωμα να απολαμβάνει ελεύθερα τη φύση, σήμερα όμως αυτό θεωρείται παράνομο. Ο περιορισμός του ζωτικού χώρου και της ελευθερίας επεκτείνεται και στις παραλίες και στις διακοπές μας. Ο νόμος 392 του 1976 (αρ.10, παρ. 2, ΦΕΚ 89Α) προβλέπει ότι «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δημόσιων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Η νομιμοποίηση του παραλόγου συνεχίζεται με τον 2160/1993 που προσθέτει στους απαγορευμένους χώρους τις παραλίες και απαγορεύει στους ιδιώτες και τους καταστηματάρχες να φιλοξενήσουν πάνω από ένα τροχόσπιτο ή μια σκηνή. Για τους παραβάτες-κατασκηνωτές προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου, φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες και χρηματική ποινή 150 ευρώ (N.2741/1999). Κι επειδή αυτό που απαγορεύεται είναι η διανυκτέρευση, τα όργανα φροντίζουν να έρθουν μέσα στη νύχτα, ή λίγο πριν το ξημέρωμα. Ευτυχώς το δικαστήριο συνήθως αθωώνει τους κατασκηνωτές. Στο μεταξύ, οι διακοπές μας μαζί με τη φιλόξενη φήμη του τόπου έχουν πάει περίπατο.

Η παράλογη απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ χρησιμοποιεί σαν πρόφαση την προστασία της φύσης από τη ρύπανση και τις πυρκαγιές. Στην πράξη όμως, παραδείγματα από περιοχές όπως η Ζαχάρω, η Τήλος και άλλες, δείχνουν ότι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, είναι και οι φύλακες του φυσικού τοπίου, αφού αυτοί πρώτα το απολαμβάνουν, έχοντας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η ίδια η απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ δεν βοηθά να μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι κατασκηνωτές και να προστατεύουμε το περιβάλλον.

Πολίτες, σύλλογοι και ομάδες πολιτών διοργανώνουμε από κοινού μια πολύχρωμη γιορτή για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στους αντισυνταγματικούς και παράλογους νόμους για την ελεύθερη κατασκήνωση, να ζητήσουμε την απόσυρση τους, και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε υπεύθυνα τη φύση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουλίου στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου. Η συμβολική κατασκήνωση θα πλαισιωθεί από ζωντανή μουσική, θεατρικά δρώμενα, ενημερωτικό υλικό ενώ κοινός στόχος των ομάδων που συμμετέχουν είναι να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό κώδικα-οδηγό για την υπέυθυνη ελέυθερη κατασκήνωση.

Το Σάββατο 4 Ιουλίου από τις 7 το απόγευμα μέχρι το πρωί διοργανώνεται μπροστά από το κτήριο της Νομαρχίας μια πολύχρωμη γιορτή για τη διεκδίκηση του δικαιώματος να απολαμβάνουμε υπεύθυνα τη φύση.
- Μουσική από τους: Dead June, Corrupt the Masses, Slipinside, Delirious Monk, Πληνθέτες, Άγγελο Σκορδίλη and the MPRRR… Creta Gang, Λεωνίδα Λαϊνάκη με το συγκρότημά του.
- Θεατρική Παντομίμα με θέμα την ελεύθερη κατασκήνωση από τις Δημιουργικές Γέφυρες.
- Ποδηλατοπορεία από την πλατεία της Αγοράς προς τον χώρο της εκδήλωσης στις 8 μ.μ. από τους Ποδηλάτρεις.