ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ.......

ΣΚΕΨΟΥ ΡΕ !!! ΤΙ ΖΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ;;;

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

H περιοδεία των Χρυσαυγιτών στα Χανιά και Χερσόνησο


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΟ
απο τον Αγώνα της Κρήτης
του Νίκου Αγγελάκη
Μεγαλειώδης αντιφασιστική συγκέντρωση από τους πολίτες των Χανίων
Τραμπουκισμοί και απειλές σε δημοσιογράφους της εφημερίδας μας και του τηλεοπτικού σταθμού “ΝΕΑ TV”
24 Νοεμβρίου 2011. Η ημέρα που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής επέλεξαν για να ξεκινήσουν την περιοδεία τους στην Κρήτη και μάλιστα από την πόλη των Χανίων. Κασιδιάρης, Παππάς, Μίχος και Μπαρμπαρούσης σε μία περιοδεία-εκστρατεία στο νησί της Κρήτης. Η είδηση είχε γίνει γνωστή μία βδομάδα πριν περίπου όταν φορείς και συλλογικότητες της πόλης των Χανίων και του Ηρακλείου εξέδωσαν τις πρώτες ανακοινώσεις με ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε Κρητικό αντιφασίστα να δείξει με την παρουσία του την αντίθεσή του απέναντι στον φασισμό της Χρυσής Αυγής.
Εξεδόθησαν ανακοινώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, κυκλοφόρησε η είδηση από τις σελίδες κοινωνικης δικτύωσης ενώ πραγματοποιήθηκε και κατάληψη στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΑ TV όπου μεταδόθηκε βίντεο το περιεχόμενο του οποίου ενημέρωνε για την επίσκεψη των βουλευτών της Χ.Α. στα Χανιά και καλούσε για μαζική συμμετοχή.
Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται ανοδική πορεία της Χ.Α.η οποία αποτελεί πλέον ανοιχτή απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα. Απειλή που βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε μία Ελλάδα στα πρόθυρα μίας από τις μεγαλύτερες οικονομικοπολιτικές καταστροφές της ιστορίας της.
Απειλή, η οποία από τους ίδιους εκφράζεται πολιτικά από την ιδεολογία του Εθνικοσοσιαλισμού (από τον γερμανικό όρο Nationalsozialismus / NAZI) και τον θαυμασμό τους, στο πρότυπό τους, τον Χίτλερ και τους ντόπιους ιστορικά εκφραστές του (Μεταξά και Παπαδόπουλο μεταξύ άλλων) αλλά και από το στρατιωτικό της σκέλος. Τις επιθέσεις φαλλαγιτών Χρυσαυγιτών σε μετανάστες, αριστερούς, ομοφυλόφιλους, αντιφασίστες δημοκράτες και άλλες κοινωνικές ομάδες με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον αυτής της χώρας και τις συνθήκες ζωής σε μία χώρα υπό τον σκληρό ζυγό του φασισμού της Χ.Α.. Ένα (ανοιχτό) σενάριο το οποίο κάθε λογικός άνθρωπος απεύχεται.  Επειδή όμως οι ευχές δεν αρκούν, η δράση είναι α-πα-ραί-τη-τη.
Οι οπαδοί της, μέρος των οποίων είναι ιστορικά, παραδοσιακά, φιλικά προσκείμενοι απέναντι της ενώ οι υπόλοιποι υποστηρίζουν την δράση της ορμώμενοι από την έντονη οργή, την δυσαρέσκεια και τον φόβο ενός αβέβαιου μέλλοντος αλλά και μίας επιφανειακής ή διαστρεβλωμένης γνώσης της ιστορίας και ενός γενικότερου χαμηλού επιπέδου μόρφωσης και παιδείας, ακολουθούν τυφλά τις προσταγές (ή μήπως διαταγές;) των αρχηγών τους, πάντα με απόλυτο σεβασμό στην εσωτερική ιεραρχία της οργάνωσης.
Η ομιλία των βουλευτών της Χ.Α. είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στις 17.00 το απόγευμα έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην οδό Τζανακάκη. Το κάλεσμα για την αντιφασιστική συγκέντρωση ήταν για τις 16.00 στην πλατεία Αγοράς, λίγα μόλις μέτρα απόσταση από τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες.
Από τις 15.30 πλήθος κόσμου είχε ήδη αρχίσει να καταφτάνει στην πλατεία από όλους τους παρακείμενους δρόμους. Μία μικροφωνική στη μέση της πλατείας, δύο πανό κρεμασμένα στα κάγκελα του πεζοδρομίου και μία κλούβα των ΜΑΤ απέναντι από την πλατεία να χωρίζει την οδό Τζανακάκη στα δύο στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας.
Πλησιάζω το σημείο. Στη θέση που βρισκόμουν είχα στην πλάτη μου το βαρύ όχημα των ΜΑΤ, δεξιά και αριστερά μου μία διμοιρία, διάφοροι αξιωματικοί, ο Διοικητής Α.Δ. Χανίων κ. Περάκης και ο Διευθυντής Ασφαλείας Χανίων κ. Κουτσαυτάκης. Μπροστά μου, σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων περίπου οι χαρακτηριστικά λιγοστοί (όχι περισσότεροι από 20 άτομα) οπαδοί της Χρυσής Αυγής.
Με το πρώτο κλικ της κάμερας με πλησιάζει ο Διοικητής της Αστυνομίας και ένας αστυνομικός των ΜΑΤ. Ο Διοικητής με ρωτά γιατί και τι φωτογραφίζω και αν έχω δημοσιογραφική ταυτότητα. Του επιδικνύω την ταυτότητα και συνεχίζω να φωτογραφίζω τον χώρο μπροστά από την κλούβα αφού πρώτα αρνούμαι να δείξω τις φωτογραφίες όπως ζητά ο αστυνομικός των ΜΑΤ για να επιβεβαιώσει ότι δεν έχω τραβήξει πρόσωπά τους.
Στην φωτογραφία  που τράβηξα φαίνονται τοποθετημένα πάνω στην άσφαλτο οι ασπίδες και τα κράνη των ΜΑΤ, λίγοι αστυνομικοί σε πρώτο πλάνο και στο φόντο οι φιγούρες των συγκεντρωμένων οπαδών της Χ.Α. Αίφνης, κι ενώ είχα αφήσει την φωτογραφική μηχανή στην άκρη και τραβούσα φωτογραφίες και βίντεο από το κινητό, βλέπω στο βάθος έναν Χρυσαυγίτη να τρέχει καταπάνω μου μανιασμένος φωνάζωντας και υβρίζοντας, ακολουθούμενος και από άλλους ομοϊδεάτες του. Παραμένω ακίνητος στην θέση μου και περιμένω να με πλησιάσουν. Αμέσως με περικυκλώνουν και ζητάνε επιτακτικά την διαγραφή όλων των φωτογραφιών που είχα τραβήξει. Όταν αρνήθηκα οι ύβρεις και οι απειλές γίνονται εντονότερες ενώ άρχισαν και τα πρώτα σπρωξίματα όπου με περιέφεραν δεξιά – αριστερά χωρίς να έχω καμμία δυνατότητα αντίδρασης.
Εξάλλου πώς να αντιδράσεις όταν βρίσκεσαι μόνος ανάμεσα σε φανατικούς φασίστες που με ομολογία δική τους πολλές φορές στα έντυπά τους αλλά και στους θερμούς λόγους του αρχηγού τους Μιχαλολιάκου, δεν διστάζουν να “λερώσουν τα χέρια τους”; Λόγια που μόνο ρίγος προκαλούν. Πώς να αντιδράσεις όταν φαλαγγίτες σε απειλούν και βρίζουν ενώ δίπλα σου η αστυνομία κοιτάει αμέριμνη κι αμέτοχη λες και δεν…τρέχει τίποτα; Η τρομοκρατία και το παρακράτος στο προσκήνιο. Το κράτος σε ρόλο απλού παρατηρητή.
Σαν γνήσιοι φαλλαγγίτες, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά, χτύπησαν τον στόχο τους και αποχώρησαν άμεσα. Τακτικές των μουσολινικών squadristi.
Πρώτος πρώτος ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος με πλησιάζει και απαιτεί την διαγραφή των φωτογραφιών “αλλιώς θα σε γ…. κι απ’ τον κ….”. Ακούγοντας τα λόγια αυτά από έναν φασίστα, συνεπικουρούμενος και από άλλους ομοίους τους, βρισκόμενος περικυκλωμένος και αδύναμος να αντιδράσω, άρχισα να ανησυχώ, ότι, τελικά, θα…τις φάω και μάλιστα δίπλα στα ΜΑΤ, τον διοικητή της Αστυνομίας και τον διευθυντή Ασφαλείας.
Αρχισα να αναρωτιέμαι μήπως ο σουρεαλισμός αντικατέστησε την πραγματικότητα ή αν η πραγματικότητα αυτής της χώρας, στις μέρες που ζούμε, μας ξεπερνά όλους; Άρχισα να σκέφτομαι τους πιθανούς τρόπους αντίδρασής μου σε περίπτωση που δεν μείνουν σε απειλές και ύβρεις αλλά προχωρήσουν και σε βιαιοπραγία και ποιες οι εν δυνάμει προεκτάσεις που μπορεί να έχει η κατάσταση.
Εικόνες, φωνές, απειλές, ύβρεις και επίθεση όχι στο πρόσωπό μου και μόνο αλλά αυτομάτως σε κάθε δημοσιογράφο. Αμέσως, ζητώ τον λόγο και την προστασία του Διευθυντή της Ασφαλείας Χανίων, κ. Κουτσαυτάκη για να εισπράξω προς μεγάλη μου έκπληξη την απάντηση “αφού δεν θέλουν φωτογραφίες γιατί τις τραβάς, σβήσε τις. Τι θες; Να δημιουργηθεί ένταση; Δεν βλέπεις;”. Αποσβολωμένος από την απάντηση του, αφού περίμενα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να…διατηρηθούν τα προσχήματα από όλες τις πλευρές ή έστω να γίνει μια προσπάθεια για αυτό, του υπενθυμίζω ότι πρόκειται για δημόσια ανοιχτή εκδήλωση σε δημόσιο ανοιχτό χώρο και με δημόσια πρόσωπα και μάλιστα βουλευτές και ότι εγώ είμαι δημοσιογράφος. Εξάλλου την ένταση δεν την προκαλούσα εγώ αλλά αυτοί που την εκμεταλλεύονται για να πετύχουν τον σκοπό τους και να ικανοποιήσουν το κοινό τους που φανατισμένο ακολουθεί τυφλά κάθε προσταγή και καθοδήγηση των αρχηγών τους.
Απάντηση στα παραπάνω πήρα από τον Κασιδιάρη ο οποίος με την βοήθεια άλλων με στριμώχνουν, ξαναζητά επιτακτικά την διαγραφή των φωτογραφιών μου και όταν έλαβε και πάλι αρνητική απάντηση, αρπάζει, ήρεμος και ήσυχος την κάμερα και με την κάμερα κρεμασμένη στο λαιμό μου, μου λέει “δώσε εμένα, ξέρω και γω μωρό μου”. Αρχίζει να κοιτάει τις μόλις 3-4 φωτογραφίες που υπήρχαν στην κάμερα. Σβήνει τις δύο που δείχνει στον φόντο τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες και συνεχίζει για να σβήσει και τις άλλες δύο που έδειχναν την κλούβα των ΜΑΤ και ένα γενικό καρέ των συγκεντρωμένων αντιφασιστών. Όλο αυτό κράτησε κάτι λιγότερο από 2-3 λεπτά και καθ’όλη τη διάρκεια βρισκόμουν περικυκλωμένος από φανατικούς φασίστες που με απειλούσαν και εξύβριζαν διαρκώς και ακαταπαύστως. Μάλιστα, στο τέλος, ερωτηθείς από ποιο μέσο είμαι, όταν τους απάντησα από την εφημερίδα “Αγώνας της Κρήτης” Χανιώτης Χρυσαυγίτης με απειλεί με απίστευτο θράσσος μπροστά σε όλους λέγοντας μου “πες στον Αγγελάκη ότι θα τον γ…… και αυτόν κι εσένα”.
Οι πρώτες μου σκέψεις μετά το συμβάν ήταν θολές. Προσπαθούσα να αποκωδικοποιήσω τους λόγους που οδήγησαν τους ΧΑγίτες σε μία τόσο φανατισμένη αντίδραση. Γιατι δεν ήθελαν τις φωτογραφίες; Αφού εξάλλου στο διαδίκτυο γίνεται πραγματικά ο χαμός με βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν χρυσαυγίτες να εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες όπως επιθέσεις σε ανυποψίαστους και απροστάτευτους πολίτες αλλά και με δηλώσεις μίσους και υποσχέσεις για νεκρούς από βουλευτές.
Η πάγια τακτική των Χρυσαυγιτών είναι η δημιουργία καταστάσεων έντασης και σφετερισμός του αποτελέσματος που συνήθως είναι θετικό γι αυτούς αφού απ’ αυτούς γεννάται ή το εκμεταλλεύονται στα πλαίσια που τους αναλογεί ώστε να προωθήσουν τους στόχους για να πετύχουν τον σκοπό τους. Βήμα με βήμα και με στρατιωτική πειθαρχεία. Βάσει σχεδίου και όχι απαραίτητα και μόνο βάσει του θυμικού. Τουλάχιστον όταν δεν έχουν να κάνουν με απροστάτευτους πολίτες που δεν έχουν φωνή ή κάποιας μορφή θεσμική θέση. Γνωρίζουν που…τους παίρνει και όπου δεν τους παίρνει περιμένουν με υπομονή τις μέρες που ελπίζουν (ή πιστεύουν) ότι θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.
Οι χρυσαυγίτες είναι ειδικοί στην παραχάραξη της ιστορίας. Νεκροί δεν υπήρχαν στο Πολυτεχνείο, εξωραϊσμός του “τρελού” της ιστορίας Χίτλερ και άρνηση αποδοχής του χαρακτηρισμού “φασίστες ναζί”. Προτιμούν τον όρο “πατριώτες εθνικιστές”. Αρνούνται δηλαδή και παραχαράσουν ακόμα και τα ίδια τα γραπτά τους, την πορεία τους, την αφετηρία τους.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα για τους χρυσαυγίτες και τα μέσα στην προκειμένη ιστορική περίοδο της χώρας είναι ο λαϊκισμός εκμεταλευόμενοι την κρίση. Μια μοναδική ευκαρία για αυτούς και το γνωρίζουν καλύτερα απ’τον καθένα. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και όταν ο λύκος φορά κατά βούληση και την προβιά του προβάτου γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος. Και πιο βίαιος.
Όσο βαθαίνει η κρίση τόσο θα εντείνονται και οι δράσεις των χρυσαυγιτών. Διαχειρίζονται το συναίσθημα των οπαδών τους και τους καθοδηγούν πορώνοντας τους, φανατίζοντας τους, χαρίζοντας τους ταυτότητα και ενιαίο αδιάρρηκτο στρατιωτικού τύπου σύνολο. Τακτική τους η απλοϊκή ανάλυση της πραγματικότητας. Οι σύνθετες αναλύσεις κουράζουν. Ο εχθρός είναι ένας και είναι ο ξένος και ο αριστερός. Όσο πιο απλά τόσο καλύτερα και όσο περισσότερη ένταση και υστερία τόσο περισσότερους δυσαρεστημένους, φοβισμένους και ανιστόρητους μαζεύουν στους κόλπους τους.
Εξάλλου δεν θέλει πολύ προσπάθεια για ανάλυση των γεγονότων ώστε να βγουν τα παραπάνω συμπεράσματα. Ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης, στην ομιλία του στα Χανιά, έξω από τα γραφεία της Χ.Α. στην οδό Τζανακάκη, είπε κατά λέξει: “Τα βουλευτηλίκια εμείς εδώ και χρόνια δεν τα γουστάρουμε. Δεν τα θέλουμε καθόλου. Εκμεταλλευόμαστε βεβαίως ορισμένα προνόμια αυτής της ιδιότητας…έχουμε πάρει και την οπλοφορία με άδεια, δεν έχει κι αυτόφωρο άμα γίνει κανά επεισόδειο κι είμαστε πιο άνετοι στις κινήσεις μας…”. Ανοιχτή απειλή λίγα μόλις μέτρα απόσταση από σχεδόν το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων της πόλης.
Τα ίδια και χειρότερα συνέβησαν στην συγκέντρωση τους στην Χερσόνησο. Πρωτοφανείς οι απειλές από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. «Θα τους γ… όλους. Αν θες να έχεις νεκρούς, στο λόγο μου θα έχεις νεκρούς», φώναξε σε έναν από τους επικεφαλής της αστυνομίας. Αφορμή για τον εκνευρισμό του στάθηκε το γεγονός πως oι αστυνομικοί δεν άφησαν τον ίδιο, τους υπόλοιπους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τους οπαδούς του κόμματος να κινηθούν κατά των διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο στη Χερσόνησο..
Και σαν να μην έφτανε αυτό, αμέσως μετά σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικές κάμερες κάνει λόγο για παράβαση καθήκοντος από τους αστυνομικούς και προειδοποιεί για μηνύσεις. Αναρωτιέμαι (και πάλι) παράβαση καθήκοντος υπάρχει όταν αστυνομικοί παρακολουθούν βουλευτές της Χ.Α. να απειλούν και να υβρίζουν πολίτες και δημοσιογράφους, οπαδούς τους να μαχαιρώνουν και να χτυπάνε απροστάτευτους πολίτες, ή όταν ξεστομίζουν υποσχέσεις και απειλές για νεκρούς μπροστά σε αστυνομικούς και οι τελευταίοι δεν τους προσαγάγουν αυτεπαγγέλτως; – Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι διατάχθηκε ΕΔΕ για την έλλειψη αντίδρασης από τους παριστάμενους αστυνομικούς ενώ με τελευταίες πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπει το οπτικοακουστικό υλικό με τις απειλές για νεκρούς από τον Κασιδιάρη στον Εισαγγελέα.-  Ή μήπως δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος όταν αστυνομικοί (σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής” / 25-11-2012 και ρεπορτάζ της Guardian) μπουκάρουν σε σπίτια μεταναστών, τους ληστεύουν και (ναι συνέβη κι αυτό) τους πετάνε από τα μπαλκόνια; Όμορφος κόσμος.
Η περιοδεία της Χ.Α. στην Κρήτη είχε σαν στόχο την παραγωγή ειδήσεων που στρέφονται γύρω από την ύπαρξη της. Στόχος τους η δημιουργία έντασης και εντυπώσεων. Εξ ου και η σημαία με το έμβλημα της Χούντας, το πουλί της 21ης Απριλίου, που ξεδίπλωσε μπροστά σε άλλους χρυσαυγίτες, χωρίς ντροπή και με περίσσιο θράσσος ο βουλευτής επικρατείας της Χ.Α., Χρήστος Παππάς. Όσο περνάει ο καιρός και οι οικονομικοπολιτικές συνθήκες της χώρας χειροτερεύουν, σταδιακά θα δείχνουν οι χρυσαυγίτες το πραγματικό τους πρόσωπο ώστε να το αναγνωρίσει και ο κάθε αδαής. Δεν είναι μάγκες αλλά εγκληματίες χουντικοί φασίστες νοσταλγοί του Χίτλερ, απόγονοι ταγματασφαλιτών και Χιτών και μάλιστα είναι περήφανοι γι αυτό.
Οι χρυσαυγίτες παραχαράσουν την ιστορία αλλά και την πραγματικότητα, τα ίδια τα γεγονότα. Στην ομιλία τους στα Χανιά κατηγόρησαν τα ΜΜΕ ότι δεν έρχονται να καλύψουν την συγκέντρωση τους, όταν εγώ προπηλακίστικα και απειλήθηκα επειδή τράβηξα μια φωτογραφία, ενώ ο καμεραμάν της ΝΕΑ TV εκδιώχθηκε από το σημείο της συγκέντρωσης τους κακήν κακώς.
(Στο σημερινό φύλλο φιλοξενούμε απομαγνητοφώνηση ολόκληρης της ομιλίας των βουλευτών της Χ.Α. στα Χανιά)
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ να αναφέρουμε ότι οι συγκεντρωμένοι Χρυσαυγίτες δεν ξεπέρασαν τα 80-100 άτομα ενώ στην συγκέντρωση των πολιτών της πόλης των Χανίων λίγα μέτρα μόλις απόσταση από τα γραφεία της Χ.Α., ήταν παραπάνω από 700-800 άτομα.
Ίσως από εκεί πηγάζει και η υστερική αντίδραση του Ηλία Κασιδιάρη σε Χανιά και Χερσόνησο. Η γνώση δηλαδή ότι βουλευτή στο νησί αυτό δεν θα βγάλουν εύκολα. Ή ίσως αυτή η υστερία να είναι προγραμματισμένη και σχεδιασμένη. Η αρνητική διαφήμιση (και θα είναι πολύ μετά τα τελευταία γεγονότα) είναι κι αυτή διαφήμιση για τους ΧΑγίτες που θέλουν διακαώς βουλευτή στη μεγαλόνησο.
Στη συγκέντρωση των αντιφασιστών ο παλμός ήταν πρωτόγνωρος για τα τοπικά δεδομένα. Μία συλλογική συνείδηση ωριμότητας και αγωνιστικότητας έμελλε να δώσει το ηχηρότερο μήνυμα σε κάθε φασίστα, ντόπιο και μη αλλά κυρίως στους ίδιους τους βουλευτές της οργάνωσης αυτής και σε κάθε νοσταλγό της Χούντας και άλλων δικτατορικών ακροδεξιών καθεστώτων.
Ο φασισμός δεν περνά στα χώματα αυτά. Η Κρήτη δεν θα υποκύψει εύκολα στα παραπλανητικά κελεύσματα των χρυσαυγιτών.
Νίκος Ν. Αγγελάκης